El projecte MIGRACIÓ utilitza la informació que recullen diverses estacions d'anellament al llarg dels passos migratoris per tal de delimitar els patrons fenològics i estudiar les necessitats ecològiques de les espècies d'ocells que migren a través de Catalunya.
És un projecte centrat especialment en l'estudi dels passeriformes, amb més de 160 espècies, un dels grups d'ocells més ben representat a Catalunya, però del qual n'estem més mancats d'informació.
Gràcies al treball coordinat i estandarditzat de gran nombre d'estacions d'anellament, aquest projecte ofereix una oportunitat única per estudiar les rutes migratòries dels ocells. Aquest és, concretament, un dels objectius principals del projecte internacional "Piccole Isole", del qual el projecte MIGRACIÓ en forma part des de 1993.
El projecte "Piccole Isole" es va iniciar l'any 1988 amb l'objectiu d'estudiar la migració prenupcial a través del Mediterrani i, actualment, ja compta amb una xarxa de més de 20 estacions d'anellament distribuïdes d'oest a est al llarg de tota la conca mediterrània. Les estacions d'Itàlia i dels Països Catalans formen el pilar d'aquest projecte.
El bon estat de les àrees de repòs i alimentació és clau per als migradors que han de travessar grans barreres geogràfiques durant les seves migracions. Els estudis realitzats en el marc del programa MIGRACIÓ ens permeten conèixer quins són els requeriment ecològics de les diferents espècies i quin ús fan de les àrees de descans. Aquesta informació és molt útil de cara a la gestió adequada d'aquests indrets.