El projecte PERNIS

El projecte PERNIS té com a principal objectiu estudiar la migració postnupcial dels rapinyaires i aus planadores (cigonyes i grues) que travessen el territori català.

Les dades que es recullen en aquest projecte s'utilitzen per determinar quines són les espècies que migren a través de Catalunya i en quines quantitats, a la vegada que permeten delimitar les principals vies migratòries, estudiar la fenologia temporal de la migració, monitoritzar les tendències poblacionals al llarg dels anys i analitzar quines variables estan implicades en aquests processos.

El PERNIS va néixer l'any 2003 amb la intenció d'unificar esforços i metodologies i potenciar el seguiment de la migració de rapinyaires a Catalunya, i actualment la Xarxa d'estacions PERNIS és formada per més de 25 estacions repartides pel territori que funcionen gràcies a la col·laboració desinteressada de més de 50 ornitòlegs voluntaris.

Distribució de les estacions de seguiment de la migració postnupcial de rapinyaires a Catalunya.

Durant la migració postnupcial els rapinyaires utilitzen dos eixos molt marcats d'orientació NE-SO quan travessen els Pirineus: la vall del Segre i la vall del Ter, on s'observen concentracions de migrants molt importants durant la darrera setmana d'agost. Més al sud, a la costa central hi ha fortes concentracions de migrants a finals de setembre i principis d'octubre.

L'aligot vesper Pernis apivorus és el rapinyaire més abundant durant la migració postnupcial a Catalunya. El pas d'aquesta espècie és bimodal tant geogràficament com temporalment: durant el primer i més important pic de pas, a finals d'agost, aquesta espècie es concentra als passos transpirinencs i per les serralades més interiors de Catalunya, mentre que a finals de setembre, durant el segon pic, s'observa més freqüentment a les serres de la costa central catalana.

Més info