Informació per localitat
Informació per:
Veure noms científics

El programa SYLVIA

El programa SYLVIA utilitza una xarxa d'estacions d'anellament amb esforç constant per obtenir informació a llarg termini dels paràmetres demogràfics i de les tendències poblacionals de les poblacions d'ocells terrestres de Catalunya.

L'anellament amb esforç constant implica la utilització continuada d'una àrea d'estudi (estació SYLVIA) on els ocells s'anellen seguint un protocol estàndard d'esforç de captura. El nombre, tipus i emplaçament de cada xarxa es manté fix i el programa d'anellament se segueix de la mateixa manera any rere any.

Els canvis en el nombre d'ocells adults permeten avaluar les tendències poblacionals i el nombre anual d'ocells juvenils s'utilitza com un indicador de productivitat i de l'èxit reproductor. A més, donat que els ocells adults mostren una alta fidelitat a les seves àrees de cria, la proporció d'adults recapturats d'un any a l'altre s'utilitza per estimar les taxes de supervivència. El programa SYLVIA és l'únic sistema de seguiment que permet obtenir informació molt detallada sobre tots aquests paràmetres demogràfics. Aquesta característica fa del programa SYLVIA una eina de gestió ambiental molt potent ja que ens permet aprofundir en les causes dels canvis observats en el medi natural.

Mapa de distribució de les estacions de seguiment del projecte SYLVIA.

El programa SYLVIA es subdivideix en dos blocs d'estudi, l'estival o de cria i l'hivernal. L'estival va de l'1 de maig al 8 d'agost i està dividit en 10 períodes consecutius de 10 dies. El bloc hivernal va del 16 de desembre al 28 de febrer i està dividit en 5 períodes consecutius de 15 dies. Cada estació està activa un únic matí durant cadascun dels períodes del bloc estival (generalment 10) i hivernal (5).

Les dades pel projecte SYLVIA ens indiquen que el tallarol capnegre ha patit durant els darrers una davallada força marcada a nivell de la seva població reproductora. Relacionant aquesta informació amb la de caire meteorològic, podem veure que la davallada poblacional d'aquest tallarol està molt influenciada per la duresa de l'hivern.
En el cas de la merla, les dades del SYLVIA ens permeten veure que la productivitat d'aquesta espècie està força lligada a la quantitat de pluja caiguda durant l'hivern/primavera.

El SYLVIA participa en el projecte europeu d'estacions d'esforç constant (Euro-CES) promogut per EURING (European Union for Bird Ringing). L'EURING és l'organització europea que promou l'ús de l'anellament dins de la investigació científica i la conservació, i té entre les seves prioritats la implantació d'aquests tipus de projectes de seguiment arreu d'Europa.

Nombre d'estacions d'anellament amb esforç constant en cadascun dels projectes que participen en l'EURO-CES.

Més info

Els projectes de seguiment de l'ICO es desenvolupen gràcies a la col·laboració i al interès dels següents organismes i entitats: Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (Parc Natural del Cadí-Moixeró, Parc Natural del Delta de l'Ebre, Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Parc Natural de la Serra del Montsant, Parc Natural dels Ports, Parc Natural de l'Alt Pirineu, Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera), Obra Social "la Caixa", Diputació de Barcelona (Parc del Castell de Montesquiu, Espai Natural de les Guilleries-Savassona, Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina, Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc Agrari del Baix Llobregat, Parc del Garraf, Parc d'Olèrdola, Parc del Foix), Jordi Giró, Museu de Ciències Naturals, Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, Parc Serralada Litoral, Espai Natural de Sebes, Consorci de l'Alta Garrotxa, Estació Biològica del Pallars Jussà, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Salt, Ajuntament de Celrà, Ajuntament de Banyoles, Ajuntament d'Abrera, Ajuntament de Vacarisses, Ajuntament de Flix, Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Viladecans, Ajuntament del Prat de Llobregat, Consorci de les Gavarres, Oficina de Especies Migratorias, Universitat de Barcelona, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, SEO/BirdLife, EGRELL, Galanthus, ADN, DEPANA, Ministeri d'Agricultura i Patrimoni Natural del Govern d'Andorra, Escola de Natura del Corredor.

Aquest web és possible gràcies a l'esforç dels centenars de voluntaris que participen en els projectes de seguiment d'ocells.

Citació recomanada: ICO. . SIOC: servidor d'informació ornitològica de Catalunya. ICO, Barcelona. (http://www.sioc.cat)

Avís legal

© Associació Institut Català d'Ornitologia (ICO), Nat - Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Pl. Leonardo de Vinci, 4-5, 08019 Barcelona (© Dibuixos: Toni Llobet) Tel: 93 458 78 93 E-mail: