Informació per localitat
Informació per:
Veure noms científics

L'Oficina Catalana d'Anellament (OCA)

L'anellament d'ocells és una pràctica científica d'indiscutible interès per al coneixement de la biologia i l'estat de conservació de l'avifauna catalana.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge regula aquesta activitat d'acord amb l'Ordre de 10 de juny de 1992 de regulació de l'anellament científic d'ocells, on es delega al Grup Català d'Anellament (ara Institut Català d'Ornitologia) les tasques de gestió i coordinació d'aquesta activitat a Catalunya.

L'ICO desenvolupa aquesta tasca a través de l'Oficina Catalana d'Anellament (OCA). L'OCA coordina l'activitat de prop de 200 anelladors, desenvolupa diversos projectes de seguiment de la migració i s'encarrega de mantenir el contacte i l'intercanvi d'informació amb la resta de centrals anelladores.

L'OCA gestiona un dels banc de dades més importants del país. Des de 1975, la pràctica de l'anellament a Catalunya ha generat més d'un milió d'anellaments, desenes de milers de recaptures i més de 10.000 recuperacions. La Central Catalana d'Anellament és una de les més actives d'Europa i una de les més importants de la conca Mediterrània. L'estratègia seguida durant els darrers anys, basada en la informatització de les dades, el desenvolupament de programes de recerca estandarditzats i l'establiment d'uns protocols de treball comuns, han permès situar l'OCA entre les més innovadores d'Europa.

El nombre i qualitat dels anellaments a Catalunya no ha parat de créixer: actualment, s'anellen més de 60.000 ocells a l'any, prop d'un 50% en el marc de projectes de seguiment estandarditzats.

Entre les dades més rellevants que conté el Banc de Dades de l'OCA estan les més de 10.000 recuperacions (dades d'ocells recapturats o trobats morts a més de 5 km del lloc d'anellamnet). Aquestes dades ens permeten conèixer amb molta precisió els moviments dels ocells i són, per tant, de gran importància en el coneixement de les principals vies migratòries.

Conèixer l'origen de les poblacions d'ocells que nien, hivernen o migren a través de Catalunya és molt útil de cara a la gestió i protecció del medi natural. Una ullada a les recuperacions de pinsans anellats a Europa durant el període reproductor i recapturats posteriorment a casa nostra dona una bona idea d'on provenen els pinsans que migren i hivernen a Catalunya.

Més info

Els projectes de seguiment de l'ICO es desenvolupen gràcies a la col·laboració i al interès dels següents organismes i entitats: Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (Parc Natural del Cadí-Moixeró, Parc Natural del Delta de l'Ebre, Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Parc Natural de la Serra del Montsant, Parc Natural dels Ports, Parc Natural de l'Alt Pirineu, Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera), Obra Social "la Caixa", Diputació de Barcelona (Parc del Castell de Montesquiu, Espai Natural de les Guilleries-Savassona, Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina, Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc Agrari del Baix Llobregat, Parc del Garraf, Parc d'Olèrdola, Parc del Foix), Jordi Giró, Museu de Ciències Naturals, Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, Parc Serralada Litoral, Espai Natural de Sebes, Consorci de l'Alta Garrotxa, Estació Biològica del Pallars Jussà, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Salt, Ajuntament de Celrà, Ajuntament de Banyoles, Ajuntament d'Abrera, Ajuntament de Vacarisses, Ajuntament de Flix, Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Viladecans, Ajuntament del Prat de Llobregat, Consorci de les Gavarres, Oficina de Especies Migratorias, Universitat de Barcelona, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, SEO/BirdLife, EGRELL, Galanthus, ADN, DEPANA, Ministeri d'Agricultura i Patrimoni Natural del Govern d'Andorra, Escola de Natura del Corredor.

Aquest web és possible gràcies a l'esforç dels centenars de voluntaris que participen en els projectes de seguiment d'ocells.

Citació recomanada: ICO. . SIOC: servidor d'informació ornitològica de Catalunya. ICO, Barcelona. (http://www.sioc.cat)

Avís legal

© Associació Institut Català d'Ornitologia (ICO), Nat - Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Pl. Leonardo de Vinci, 4-5, 08019 Barcelona (© Dibuixos: Toni Llobet) Tel: 93 458 78 93 E-mail: