Informació per localitat
Informació per:
Veure noms científics

El projecte MIGRACIÓ

El projecte MIGRACIÓ utilitza la informació que recullen diverses estacions d'anellament al llarg dels passos migratoris per tal de delimitar els patrons fenològics i estudiar les necessitats ecològiques de les espècies d'ocells que migren a través de Catalunya.

És un projecte centrat especialment en l'estudi dels passeriformes, amb més de 160 espècies, un dels grups d'ocells més ben representat a Catalunya, però del qual n'estem més mancats d'informació.

Gràcies al treball coordinat i estandarditzat de gran nombre d'estacions d'anellament, aquest projecte ofereix una oportunitat única per estudiar les rutes migratòries dels ocells. Aquest és, concretament, un dels objectius principals del projecte internacional "Piccole Isole", del qual el projecte MIGRACIÓ en forma part des de 1993.

El projecte "Piccole Isole" es va iniciar l'any 1988 amb l'objectiu d'estudiar la migració prenupcial a través del Mediterrani i, actualment, ja compta amb una xarxa de més de 20 estacions d'anellament distribuïdes d'oest a est al llarg de tota la conca mediterrània. Les estacions d'Itàlia i dels Països Catalans formen el pilar d'aquest projecte.

Les dades dels projectes Piccole Isole i MIGRACIÓ ens permeten delimitar les rutes migratòries dels ocells.

El bon estat de les àrees de repòs i alimentació és clau per als migradors que han de travessar grans barreres geogràfiques durant les seves migracions. Els estudis realitzats en el marc del programa MIGRACIÓ ens permeten conèixer quins són els requeriment ecològics de les diferents espècies i quin ús fan de les àrees de descans. Aquesta informació és molt útil de cara a la gestió adequada d'aquests indrets.

Els patrons de captura ens indiquen com té lloc el flux migratori de cada espècie. Una informació molt valuosa per saber com i quan s'utilitzen les àrees de repòs i alimentació que els ocells troben al llarg de les seves rutes migratòries.
Els protocols de treball constants i estandaritzats que s'apliquen en el projecte MIGRACIÓ permeten observar canvis al llarg del temps, ja siguin de caire poblacional com aquells que tenen relació amb l'ús de l'hàbitat o l'estat físic dels ocells.

Més info

Els projectes de seguiment de l'ICO es desenvolupen gràcies a la col·laboració i al interès dels següents organismes i entitats: Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (Parc Natural del Cadí-Moixeró, Parc Natural del Delta de l'Ebre, Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Parc Natural de la Serra del Montsant, Parc Natural dels Ports, Parc Natural de l'Alt Pirineu, Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera), Obra Social "la Caixa", Diputació de Barcelona (Parc del Castell de Montesquiu, Espai Natural de les Guilleries-Savassona, Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina, Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc Agrari del Baix Llobregat, Parc del Garraf, Parc d'Olèrdola, Parc del Foix), Jordi Giró, Museu de Ciències Naturals, Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, Parc Serralada Litoral, Espai Natural de Sebes, Consorci de l'Alta Garrotxa, Estació Biològica del Pallars Jussà, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Salt, Ajuntament de Celrà, Ajuntament de Banyoles, Ajuntament d'Abrera, Ajuntament de Vacarisses, Ajuntament de Flix, Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Viladecans, Ajuntament del Prat de Llobregat, Consorci de les Gavarres, Oficina de Especies Migratorias, Universitat de Barcelona, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, SEO/BirdLife, EGRELL, Galanthus, ADN, DEPANA, Ministeri d'Agricultura i Patrimoni Natural del Govern d'Andorra, Escola de Natura del Corredor.

Aquest web és possible gràcies a l'esforç dels centenars de voluntaris que participen en els projectes de seguiment d'ocells.

Citació recomanada: ICO. . SIOC: servidor d'informació ornitològica de Catalunya. ICO, Barcelona. (http://www.sioc.cat)

Avís legal

© Associació Institut Català d'Ornitologia (ICO), Nat - Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Pl. Leonardo de Vinci, 4-5, 08019 Barcelona (© Dibuixos: Toni Llobet) Tel: 93 458 78 93 E-mail: