Informació per localitat
Informació per:
Veure noms científics

Bitó comú (Botaurus stellaris)

Nidificant escassíssim i molt localitzat (aiguamolls de l'Empordà i delta de l'Ebre). Hivernant regular en algunes zones humides com el delta de l'Ebre i Aiguamolls, i molt més escàs en altres zones humides, com el delta del Llobregat, i irregular a la resta de zones. En migració és regular però escàs en zones amb hàbitat adequat (per ex. aiguamolls de l'Empordà), i molt irregular a la resta.

Ordre Ciconiformes
Família Ardeidae
interrogantSubespècies citades a Catalunya
  • B. stellaris stellaris
interrogantLlista Patró Categoria A
interrogantPoblació catalana 2 individus madurs
interrogantPoblació europea 34.000-54.000 parelles
(25-49 % població mundial)
interrogantNidificació Projecte Nius

interrogantEstat de conservació

Catalunya En perill
Europa Reduïda

Vegeu més imatges a Ornitho.cat

interrogantLegislació aplicable

Directiva 79/409/CEE Annex I (Espècie d'interès comunitari objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats)
Ley 42/2007 Annex IV (Espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat)
Real Decreto 139/2011 En perill d'extinció
Decret Legislatiu 2/2008 Espècie protegida (Categoria A)
Decret 148/1992 Annex II (Espècie molt sensible)
Decret 259/2004 Annex 1. Pla de recuperació del bitó

Resultats dels projectes de seguiment

interrogantAtles dels ocells nidificants 1999-2002

interrogantMapa de distribució


interrogantAtles dels ocells de Catalunya a l'hivern 2006-2009

interrogantMapa de distribució

Mapa de distribució Bitó comú

interrogantMapa de probabilitat d'aparició

Mapa de probabilitat d'aparició Bitó comú

interrogantOficina Catalana d'Anellament (OCA)

interrogantEvolució del nombre d'anellaments al llarg dels anys

Evolució dels anellaments Bitó comú

interrogantRecuperacions d'ocells anellats


Vegeu les recuperacions històriques a EURING

Els projectes de seguiment de l'ICO es desenvolupen gràcies a la col·laboració i al interès dels següents organismes i entitats: Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (Parc Natural del Cadí-Moixeró, Parc Natural del Delta de l'Ebre, Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Parc Natural de la Serra del Montsant, Parc Natural dels Ports, Parc Natural de l'Alt Pirineu, Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera), Obra Social "la Caixa", Diputació de Barcelona (Parc del Castell de Montesquiu, Espai Natural de les Guilleries-Savassona, Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina, Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc Agrari del Baix Llobregat, Parc del Garraf, Parc d'Olèrdola, Parc del Foix), Jordi Giró, Museu de Ciències Naturals, Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, Parc Serralada Litoral, Espai Natural de Sebes, Consorci de l'Alta Garrotxa, Estació Biològica del Pallars Jussà, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Salt, Ajuntament de Celrà, Ajuntament de Banyoles, Ajuntament d'Abrera, Ajuntament de Vacarisses, Ajuntament de Flix, Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Viladecans, Ajuntament del Prat de Llobregat, Consorci de les Gavarres, Oficina de Especies Migratorias, Universitat de Barcelona, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, SEO/BirdLife, EGRELL, Galanthus, ADN, DEPANA, Ministeri d'Agricultura i Patrimoni Natural del Govern d'Andorra, Escola de Natura del Corredor.

Aquest web és possible gràcies a l'esforç dels centenars de voluntaris que participen en els projectes de seguiment d'ocells.

Citació recomanada: ICO. . SIOC: servidor d'informació ornitològica de Catalunya. ICO, Barcelona. (http://www.sioc.cat)

Avís legal

© Associació Institut Català d'Ornitologia (ICO), Nat - Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Pl. Leonardo de Vinci, 4-5, 08019 Barcelona (© Dibuixos: Toni Llobet) Tel: 93 458 78 93 E-mail: