Informació per localitat
Informació per:
Veure noms científics

Esparver d'espatlles negres (Elanus caeruleus)

Accidental, amb dades recents de divagants (que poden romandre durant un temps) els ˙ltims anys. Actualment nidificant, per primer cop, amb 2 parelles a l'interior (any 1998). Per confirmar-se els propers anys si es consolida com a nidificant. Cal documentaciˇ per validar les observacions que arribin.

Ordre Accipitriformes
Família Accipitridae
interrogantSubespècies citades a Catalunya
  • E. caeruleus caeruleus
interrogantLlista Patró Categoria A
interrogantHomologació CAC
interrogantPoblació catalana 6-40 individus madurs
interrogantPoblació europea 810-2.000 parelles
(<5 % poblaciˇ mundial)
interrogantNidificaciˇ Projecte Nius

interrogantEstat de conservaciˇ

Catalunya En perill
Europa Rara

Vegeu mÚs imatges a Ornitho.cat

interrogantLegislació aplicable

Ley 42/2007 Annex IV (EspŔcie objecte de mesures de conservaciˇ especials quant al seu hÓbitat)
Decret Legislatiu 2/2008 EspŔcie protegida (Categoria B)

Resultats dels projectes de seguiment

interrogantAtles dels ocells nidificants 1999-2002

interrogantMapa de distribució


interrogantProjecte PERNIS

interrogantDistribuciˇ geogrÓfica del pas

Distribuciˇ geogrÓfica del pas Esparver d'espatlles negres

interrogantFenologia del pas

Fenologia del pas Esparver d'espatlles negres

interrogantOficina Catalana d'Anellament (OCA)

interrogantEvoluciˇ del nombre d'anellaments al llarg dels anys

Evolució dels anellaments Esparver d'espatlles negres

interrogantFenologia de les captures

Esparver d'espatlles negres

interrogantRecuperacions d'ocells anellats


Vegeu les recuperacions hist˛riques a EURING

Els projectes de seguiment de l'ICO es desenvolupen grÓcies a la colĚlaboraciˇ i al interŔs dels segŘents organismes i entitats: Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (Parc Natural del CadÝ-Moixerˇ, Parc Natural del Delta de l'Ebre, Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural dels Aiguamolls de l'EmpordÓ, Parc Natural de la Zona VolcÓnica de la Garrotxa, Parc Natural de la Serra del Montsant, Parc Natural dels Ports, Parc Natural de l'Alt Pirineu, Parc Nacional d'AigŘestortes i Estany de Sant Maurici, Paratge Natural d'InterŔs Nacional de l'Albera), Obra Social "la Caixa", Diputaciˇ de Barcelona (Parc del Castell de Montesquiu, Espai Natural de les Guilleries-Savassona, Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenš del Munt i l'Obac, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina, Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc Agrari del Baix Llobregat, Parc del Garraf, Parc d'OlŔrdola, Parc del Foix), Jordi Girˇ, Museu de CiŔncies Naturals, Consorci per a la Protecciˇ i Gestiˇ dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, Parc Serralada Litoral, Espai Natural de Sebes, Consorci de l'Alta Garrotxa, Estaciˇ Biol˛gica del Pallars JussÓ, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Salt, Ajuntament de CelrÓ, Ajuntament de Banyoles, Ajuntament d'Abrera, Ajuntament de Vacarisses, Ajuntament de Flix, Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Viladecans, Ajuntament del Prat de Llobregat, Consorci de les Gavarres, Oficina de Especies Migratorias, Universitat de Barcelona, Centre Tecnol˛gic Forestal de Catalunya, SEO/BirdLife, EGRELL, Galanthus, ADN, DEPANA, Ministeri d'Agricultura i Patrimoni Natural del Govern d'Andorra, Escola de Natura del Corredor.

Aquest web Ús possible grÓcies a l'esforš dels centenars de voluntaris que participen en els projectes de seguiment d'ocells.

Citaciˇ recomanada: ICO. . SIOC: servidor d'informaciˇ ornitol˛gica de Catalunya. ICO, Barcelona. (http://www.sioc.cat)

AvÝs legal

© Associaciˇ Institut CatalÓ d'Ornitologia (ICO), Nat - Museu de CiŔncies Naturals de Barcelona, Pl. Leonardo de Vinci, 4-5, 08019 Barcelona (© Dibuixos: Toni Llobet) Tel: 93 458 78 93 E-mail: